четвер, 19 березня 2015 р.

Знаходження та побудова композицій елементарних функцій.

Історична довідка.

   Функція – одне з найважливіших понять сучасної математики. Воно виникло в XVII столітті. Спочатку Р.Декарт увів поняття змінної величини і систему координат, став розглядати залежність ординат точок графіка від їх абсцис. Слово „функція” для назви таких  залежностей вперше ввів німецький математик  Г.Лейбніц. Швейцарський математик Л.Ейлер функцією називав вираз, складений з змінної і чисел. Наприклад, вираз  3х + 5 – функція від змінної  х, бо значення даного виразу залежить від значень х. Чеський математик Б.Больцано ще більше розширив поняття  функції, він під функцією розумів будь-яку залежність однієї величини від іншої. Це поняття зусиллями багатьох математиків уточнювалось, розширювалось, наповнювалось новим змістом. Найзагальніше сучасне його означення запропонувала в ХХ ст. група математиків, що виступала під псевдонімом Н.Бурбакі:
    Функція – це відношення, при якому кожному елементу області відправлення  відповідає рівно один елемент області прибуття. Під областю відправлення (областю визначення функції) і областю прибуття (області її значень) розуміють будь-які множини, а не тільки числові. Ми будемо розглядати числові функції.
 Така залежність між змінними x та у, в якій кожному значенню х з деякої множини  D  відповідає одне і тільки одне значення у, називається функціональною залежністю, або функцією.

Наприклад: 

    а) Залежність між натуральними числами та  їх квадратами називається функціональною залежністю.

   б) Якщо кожному натуральному числу поставити у відповідність число, йому протилежне, то одержимо функціональну  залежність.

    в)  у = 2х – 3, функціональна  залежність, бо кожному значенню змінної х відповідає єдине значення змінної у.

 2. Змінну х називають аргументом даної функції, або незалежною змінною.
     Змінну у називають функцією від х, або залежною змінною.



3. Способи задання функції:

      а) описанням, наприклад, кожному натуральному числу поставлено у відповідність його квадрат;
х – аргумент, у – функція.

 б) формулою, наприклад:
                    у = 2х – 3,   х – аргумент, у – функція.
                    S = Vt,   tаргумент, Vфункція.
                    S = πR  Rаргумент, Sфункція.
    
      в) таблицею, наприклад:
х
1
2
3
4
5
у
-1
1
6
5
7
           
               х – аргумент,  у – функція.


      г) графіком

  4. Область визначення функції, множина її значень.

       а) Значення, які може набувати змінна х, називаються  областю визначення функції.
      
      б)  Значення, які набуває змінна  у  називаються  множиною значень.

Наприклад.

    1) Функцію задано формулою  у = х^2– 3х.
         Знайти значення функції, коли х дорівнює: –2;0;2.

Розв’язання.

Якщо х = – 2, то   у = (–2) – 3 (–2) = 10.
Якщо х = 0, то   у = 0  – 3  0 = 0
Якщо х = 2, то   у = 2 – 3  2 = – 2


 
Означення функції.

Означення.  Нехай X , Y- деякі множини дійсних чисел. Відображенням f множини Х у множину Y будемо називати правило, яке кожному елементу хХ ставить у відповідність точно один елемент у Y.
  Зауваження. Слова: функція, відображення, оператор, відповідність, перетворення, формула, таблиця,  – певного роду слова-синоніми, що дуже близькі до поняття функція. Однак, кожне з цих слів, вказує на різні точки зору на зміст відповідності між двома множинами і на різну природу утворення цих двох множин, тому варто звертати   на точний зміст правила відображення між двома множинами.
Наприклад. А) Якщо ставиться правило взаємодії між множиною автомобілів і множиною водіїв, то отримуємо  процес, який називають, рух транспортних засобів і цей процес добре описується поняттям функція;
Б) Між множиною мобільних телефонів і множиною користувачів  мобільного зв’язку встановлюємо правило користування, то отримаємо процес обміну даними між користувачами, який описується поняттям функція.
Приклад. Множина Х складається з трьох елементів, що позначені символами:
Х = { х1; х2; х3}
Множина Y складається з трьох елементів, що позначені символами: Y = { y1; y2}.
Cкільки існує: а) відображень усієї множини Х в довільну підмножину Y; б) відображень довільної підмножини Х на  усю множину Y; в) відображень Y в Х; г) відображень Y на Х ?
Розвʼязання. А) Складемо усі можливі відображення із множина Х на Y . У нас є три місця із множини Х. 
Перше місце х1 займає або y1 або y2
Друге місце х2 займає або y1 або y2
Третє місце х3 займає або y1 або y2
Таким чином на кожне з цих трьох місць із Х є  два претенденти  із Y. Тому 2*2*2 = 8 відображень. Перелічимо їх научно:
Випадок 1. (х1 ; у1)(х2 ;  у1), (х3 ;  у1).


у2
-
-
-
у1
(х1 ; у1)
(х2 ;  у1)
(х3 ;  у1)
Випадок 1
х1
х2
х2

Випадок 2. (х1;  у1), (х2 ;  у1), (х3;  у2).
у2
-
-
3;  у2)
у1
(х1 ; у1)
(х2 ;  у1)
-
Випадок 2
х1
х2
х2

Випадок 3. (х1;  у1), (х2 ;  у2), (х3;  у1).
у2
-
2 ;  у2)
-
у1
(х1 ; у1)
-
(х3 ;  у1)
Випадок 3
х1
х2
х2

Випадок 4. (х1 ; у2)(х2 ;  у1), (х3 ;  у1).
у2
(х1 ; у2)
-
-
у1
-
(х2 ;  у1)
(х3 ;  у1)
Випадок 4
х1
х2
х2

Випадок 5. (х1 ; у2)(х2 ;  у2), (х3 ;  у1).
у2
(х1 ; у2)
(х2 ;  у2)
-
у1
-
-
(х3 ;  у1)
Випадок 5
х1
х2
х2

Випадок 6. (х1 ; у2)(х2 ;  у1), (х3 ;  у2).
у2
(х1 ; у2)

(х3 ;  у2)
у1
-
(х2 ;  у1)

Випадок 6
х1
х2
х2

Випадок 7. (х1 ; у1)(х2 ;  у2), (х3 ;  у2).
у2

(х2 ;  у2),
(х3 ;  у2)
у1
(х1 ; у1)


Випадок 7
х1
х2
х2

Випадок 8. (х1 ; у2)(х2 ;  у2), (х3 ;  у2).
у2
(х1 ; у2)
(х2 ;  у2),
(х3 ;  у2)
у1
-


Випадок 8
х1
х2
х2


Б) Складемо усі можливі відображення із множина Х в Y( . У нас є три користувача мережі із множини Х.  У нас є два провайдера із множини Y
Тільки перший користувач х1 вибирав умови провайдера y1
Тільки перший і другий користувач х1 вибирав умови провайдера y1
Перший, другий, третій місце х3 користувач х1 вибирав умови провайдера y1
Таким чином на кожне з цих трьох місць із Х є  два претенденти  із Y. Тому 2*2*2 = 8 відображень. Перелічимо їх научно:


Випадок 1. (х1 ; у1).
у2
-
-
-
у1
(х1 ; у1)


Випадок 1
х1
х2
х2

Випадок 2. (х3 ;  у1).
у2


-
у1


(х3 ;  у1)
Випадок 2
х1
х2
х2

Випадок 3. (х2 ;  у1).
у2



у1
-
(х2 ;  у1)

Випадок 3
х1
х2
х2

Випадок 4. (х1;  у1), (х2 ;  у1).
у2
-
-

у1
(х1 ; у1)
(х2 ;  у1)
-
Випадок 4
х1
х2
х2

Випадок 5. (х1;  у1), (х3;  у1).
у2
-

-
у1
(х1 ; у1)
-
(х3 ;  у1)
Випадок 5
х1
х2
х2

Випадок 6. (х2 ;  у1), (х3 ;  у1).
у2

-
-
у1
-
(х2 ;  у1)
(х3 ;  у1)
Випадок 6
х1
х2
х2
 
Випадок 7. (х1 ; у1)(х2 ;  у1), (х3 ;  у1).
у2
-
-
-
у1
(х1 ; у1)
(х2 ;  у1)
(х3 ;  у1)
Випадок 7
х1
х2
х2

Випадок 8. Порожня множина
у2
-
-
-
у1
-
-
-
Випадок 8
х1
х2
х2








 Слід взяти до уваги те, що позначення
f: D(f)E(f)
вказує на відображення області визначення функції  D(f) на область значення E(f).
Наприклад:  Запис
f: RR
означає, що функція визначена на множині дійсних чисел і приймає свої значення на множині дійсних чисел.


   Композицією двох функцій
f: АВ 
р: ВС
називається функція
к: АС,
яка визначається тотожністю  к(х) =  р(f(x)), де х є А

Композиція  р(f(x)) читається справа наліво: композиція функцій  f та р.
Іноді в математичній літературі використовують позначення композиції двох функцій fp.
Зауваження. Як правило   р(f(x)) f(p(x)).

        Приклад 1.
Знайти складену функцію
f(f(f(х)))
якщо f(х)= -3х+2 та обчислити її значення при х= -1.
Розв’язання: Розпочнемо конструювати  композицію для лінійної функції
                          f(x) = ax + b , де аR, bR.               
Підставимо  в аргумент  шуканої функції аx+b

f(f(x)) =  f(аx+b) = a(аx+b)+ b =а2х + ba+b

і послідовно продовжимо аналогічну процедуру підстановки.
Отже для даної функції знайдемо послідовність композицій складених функцій:
g(x) = f(f(x)) = -3(-3х+2) + 2 = 9х-6+ 2 = 9х – 4.
h(x) = f(g(x)) = f( f(f(x)))  = -3(9х-4) + 2 = -27х +12 + 2 = -27х + 14.  f( f(f(-1)))  = 41.
Відповідь:  -27х + 14; 41.

          Приклад 2.
Знайти складену функцію
f(f(...f(х))...)  (11-разова композиція f),
якщо f(х)= -х3 та обчислити її значення при х= -1.
Розв’язання: Розпочнемо конструювати  композицію для кубічної функції
                       H1(x)   =    f(x) =-х3
Підставимо  в аргумент  шуканої функції -х3

H2(x)  =  f(f(x)) =  f(-х3) = -(-х3)3 = х9

і послідовно продовжимо аналогічну процедуру підстановки.
Отже для даної функції знайдемо послідовність композицій складених функцій:
          H3(x)    =      f( f(f(x)))  = f(х9) = -(х9)3 = -х27
            ..................................................................,
         H11(x)    =      f(... f(f(x)...))  = -х177147  . 
Обчислимо значення функції
     H11(-1)    =      f(... f(f(-1)...))  = -(-1)177147  = 1. 
Відповідь:  1

       Цікавими для математиків являються композиції двох функцій, які не змінюють значення аргументу, тобто композиції виду
f(p(у))=у      та         р(f(x))=х,    (*)
де   x є А, у є В,
f: АВ 
р: ВА .
       Такі композиції  будемо вважати функціональними рівняннями, а пару функцій, що задовольняє  рівностям  (*) називатимемо взаємно оберненими  функціями. Множина  розв’язків  двох рівнянь (*) – це клас функцій, за допомогою яких математики розв’язують звичайні, тригонометричні, логарифмічні та інші рівняння.
        Тому важливо знати умови існування обернених функцій.
Всі функції можна розбити на два класи: 1. Функції, обернені до яких є функціями; 2. Функції, обернені до яких не є функціями. Перші називаються оберненими, другі – не обернені.
    Обернені функції – це відповідність, в якій немає пар з однаковими першими та різними другими компонентами(функція!!!) та немає пар з однаковими другими та різними першими компонентами (обернена!!!)
Тому обернена функція кожне своє значення приймає тільки один раз, а її графік у декартовій системі координат не має точок з однаковими абсцисами і різними ординатами, а також точок з різними абсцисами, але однаковими ординатами.

            Приклад 3.
Знайти лінійну функцію р(х)
                                р(f(х)) = х,
якщо f(х)= -4х + 3.
Розв’язання:
   Спочатку з’ясуємо, чи дана функція може мати обернену. Якщо припустити, що дана функція немає оберненої, то повинні існувати такі значення х1 х2, для яких  f(х1)=f( х2). Тоді -4х1+3=-4х2+3 звідки х1  =  х2. Дане протиріччя доводить, що дана функція має обернену.
   Розпочнемо конструювати взаємно обернену функцію. Нехай  у=-4х+3. Замінимо х на  у. А потім виразимо у через х.
х = -4у + 3,   звідси    -4у = х - 3,
остаточно       у = -0,25х + 0,75.  
   Таким чином,
 f(х)= -4х + 3 та р(х) = -0,25х + 0,75. Виконаємо перевірку.
р(f(х))= -0,25(-4х + 3) + 0,75 = х - 0,75 + 0,75 = х.
  Області визначення та області значення обох функцій становлять множину дійсних чисел.
Відповідь: р(х) = -0,25х + 0,75.

   Існують функції, які обернені самі до себе. До них належать такі функції у=1/x, y=x, y=-x, y=(x+1)/(x-1)  і т.д. Постарайтесь впевнитися в цьому самостійно.
Графіки взаємно обернених  функцій завжди симетричні відносно прямої y=x.
 Наводимо приклади взаємно обернених функцій: f = x3 та f -1=, f = аx +b та f -1=.

   Правило знаходження оберненої функції:
 Якщо функція f задана формулою у= f(х), то для знаходження оберненої функції до даної, достатньо розв’язати рівняння  у= f(х) відносно х та зробити заміну х на у.
   Властивість  оберненої функції:
1.Обернена до оберненої функції являється даною функцією 
                      ( f -1) -1 = f.

Обернена до складеної функції шукається як композиція обернених компонентів справа наліво
                  
             (  f(р) ) -1 = р -1( f -1).


     Завдання для самостійного
            опрацювання

Завдання обов’язкові до виконання

Приклад а1. Знайти композиції функції  f(f(x)), якщо:
а) f(x) =х;
б) f(x) =-2х;
в) f(x) =-2 - х;
г) f(x) =-2х-х2;  
д) f(x) =-2х+ 5 ;
е) f(x) =-2х + 9 .
Приклад а2. Знайти лінійну функцію р(х),  якщо р(f(x))=х та відомо:
а) f(x) =х;
б) f(x) =-2х;
в) f(x) =-2 - х;
г) f(x) =-2х-6;  
д) f(x) =-2,7х+ 5 ;
е) f(x) =-2,8х -9,5 .

Приклад а3. Знайти композиції функцій  g(x)= р(f(x))  та обчислити g(0), якщо:
а) f(x)= 1/x; р(x)= х2-3х;
б) f(x)=–1/(2+x); р(x)= х2-3х;
в) f(x)= -2x3-2х2; р(x)= х2-2х;
г) f(x)= -2/(1+x3); р(x)= -х2-2х;
д) f(x)=x3/(1+x2); р(x)= -3x2-7.


Приклад а4. Знайти композиції функцій  g(x)=f(f(x)) та обчислити g(1), якщо:
а) f(x)= 3х;                              е) f(x)= 3/х;                                       
б) f(x)=–1/(2x);                        є) f(x)= (3+х)/x;                                                    
в) f(x)= -2x-2;                          ж) f(x)= 3х2;                                           
г) f(x)= -2/(1+x);                      з) f(x)= -3х/(1+2x);                                          
д) f(x)=x/(1+x);                         і) f(x)= 3х1/x.

Приклад а5. Знайти композиції функцій  g(x)= f(р(x))  та обчислити g(-1), якщо:
а) f(x)= 1/x; р(x)= х2-3х;
б) f(x)=–1/(2x); р(x)= х2-3х;
в) f(x)= -2x3-2х2; р(x)= х2-2х;
г) f(x)= -2/(1+x); р(x)= -х2-2х;

д) f(x)=x/(1+x); р(x)= -3х2/2.

Немає коментарів:

Дописати коментар