7 клас. Алгебра. Розв’язування рівнянь способом розкладу на множники.
1. Розв'язати рівняння, використовуючи розклад на множники:
а) x2 +
x = 0; 64y2 -
25y = 0; 0,04z3 - 0,01z = 0; a3 - a5
= 0;
9z3 - 4z = 0; 36a3 - 144a5 = 0;
б) 0,4x2 – 6,4 = 0;
0,9y2 – 3,6
= 0; 9 – 81z2 = 0; 81y2 – y4 =
0; 0,16z4 – 0,81z2 = 0;
в) 3x2 + 4x = 0; 5y2 - 6y = 0; – 3z3 + 27z = 0; 5y3 - 125y = 0;
– 24z2 – 72z =
0;
г) x3 – 4x = 0; 49y3 – 9y = 0; 4z3 – 25z = 0; 64x3 – 4x = 0; -27y4 – 9y2 =
0;
0,04z3 – 0,25z = 0;
д) y4 - 49y2 = 0;
6,4y4 –
12,5y
= 0; x2 +2x +1
= 0; 4x2 - 4x +1 = 0; 8z4 + 27z = 0.
2. Розв'язати рівняння, використовуючи розклад на множники:
а) 4x2 – 9 = 0; 3,6y2 – 2,5 = 0; 1,6z2 – 6,4 = 0; 8,1y2 – 4,9 = 0; 1,69z2 – 25,6 = 0.
б) 16x2 – 25x4 = 0; 1,6x2 – 4,9x4 = 0; 3,6x2 – 8,1x4 = 0;
в) – x4 + 36x2 = 0; – x3 – 36x5 = 0; 4x – 36x3 = 0;
г) x4 – x3 + x2 – 1 = 0; m5 – m3 + m2 – 1 = 0;
д) x3 – x2 –
x – 1
= 0; a3 + 15a2 + 75a + 125 = 0;
е) (x – 2)2 = (x – 2) (x + 2); 16x2 – (4x -5)2 = 15;
є) (x2 +1)2 – 4x2
= (x – 1)2(x +1)2; x4 – 18x2 + 81 = 0;
ж) (2x -3)2 – (2x + 3)2 =
12; a3 – 12a2
+ 48a – 64 = 0
3.Доведіть, що при
будь-якому натуральному значенні
змінної вираз:
а) (m + 1)2 – (m – 1)2 ділиться на 4;
б) (2m + 3)2 – (2m – 1)2 ділиться на 8.
в) (k + 2)2 – (k - 2)2 ділиться на 8;
г) (3m + 1)2 – (3m- 1)2 ділиться на 12.
д) (4m +3)2 – (4n-3)2 ділиться на 48;
е) (5k + 1)2 – (2k - 1)2 ділиться на 7;
є) (5m
+ 2)2 – (5m - 2)2 ділиться на 40;
ж) (9k + 6)2 – (7k
- 6)2 ділиться на 4;
з) (7k - 2)2 – (2k - 7)2 ділиться на 5;
и) (7n- 2)2
– (2n - 7)2 ділиться на 9.
4. Доведіть, що:
а) (2m – 3)2 = (3 – 2m)2; б) (–2t– 3)2 = (3 + 2t)2; в) (– a – b)(a + b)
= – (a + b)2;
г) (– c – d)3 = – (c + d)3; д) (m – n)3 = – (m – n)3; е) (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3.
5. Доведіть, що:
а) (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2аb + 2bc + 2ac;
б) (a – b + c)2 = a2 + b2 + c2 – 2аb – 2bc + 2ac;
в) (a – b – c)2 = a2 + b2 + c2 – 2аb – 2bc – 2ac;
г) а3
+ b3 + c3 - 3abc = (a + b + c)(a2 + b2 + c2 – аb – bc – ac);
д) (a – b)3 + (b – c)3 + (c – a)3 = 3(a – b)(b – c)(c – a);
е) (a + b)3 + (b + c)3 + (c + a)3 = 3(a + b)(b + c)(c + a) + 2(а3 + b3 + c3 - 3abc);
є) (a ± b)4 = a4 ± 4a3b + 6a2b2
± 4ab2 + b4;
ж) a2 +
(а – 1)2 +
(а(а – 1))2
= (а2 – а + 1)2;
з) а4
– b4 = (a–b)(a3 + а2b + аb2 + b3).
6. Відомо, що x + y = 0, xy = – 4. Обчислити вирази:
1) yx2 + xy2;
y2x4 + x2y4; x3 + y3; x2 + y2;
2) x4 – y4; (x + y)3; (x – y)3; уx3 + хy3.
7. Використовуючи формули скороченого множення, розкладіть на множники
многочлени і знайдіть корені рівняння:
а) 9 + 24b +16b2 = 0; (4 + a)2
– 9 = 0; (9 – k)2 –
25k2=
0;
б) (1 – n)2
– 81n2= 0; 49z2 –
100v2; 64a2 – 900b2;
в) 4900z4 – 2500z2= 0; y3 + 1000= 0; 8 - 125x3= 0;
г) m4 – 16=
0; n6 – 1= 0; m8 – 1= 0; x2 – y2 – zx
– zy= 0;
д) x2 – 4 –
ax – 2a= 0; 25 - (4t4 – 4y2 –
1) = 0;
у) 3a2 –
18a + 27= 0; r3
– 4r + 16 – 4r2 = 0; 49x2 - (5x + 1)2= 0;
є) (3 - 2u)2 + 2(3 - 2u) + 1= 0; (2 + t)3 -
t3= 0; (r - 1)3 + (r + 1)3= 0.
Немає коментарів:
Дописати коментар