Сума та
різниця степенів двох цілих виразів
Різниця та сума
квадратів
a2 + b2 – не розкладається на множники на множині цілих многочленів.
a2 – b2 = (a – b)(a + b) – це різниця квадратів
двох виразів.
Розглянемо
декілька вправ на використання цих формул:
n2 – 4 = n2 – 22 = (n – 2)(n + 2);
a2 – 36 = a2 – 62 = (a – 6)(a + 6);
64 -
b2 = 82 – b2 = (8–b)(8 +b).
1 – a6 = 12
– (a3)2 = (1 – a3)(1 + a3).
Найчастіше
використовують розклад на множники многочленів при розв’язування рівнянь.
Розв’яжемо рівняння способом розкладання на множники:
x4 - (2 - x2)2 = 0
Використаємо
різницю квадратів a2 – b2 = (a–b)(a+b) і розкладемо на множники ліву частину рівняння:
(x2 - 2 + x2)(x2 + 2 - x2) = 0;
(2x2 - 2) • 2 = 0
4(x2 - 1) = 0;
(x -1)(x + 1) = 0;
x – 1 =
0; x1 = 1
x + 1 =
0; x2 = -1
Відповідь:x1 = -1; x2 =1.
Різниця та сума кубів
а3 – b3 = (a–b)(a2 +аb + b2) – це різниця кубів
двох виразів.
а3 + b3 = (a+b)(a2 –аb + b2) – це cума кубів двох
виразів.
Розглянемо
декілька вправ на використання цих формул:
p3 + g3
= (p + g)(p2 – pg + g2);
8 – a3 = 23 – a3 = (2 – a)(4 +
2a + a2);
c3 + 8x3
= c3 + 23x3
= (c + 2x)(c2 - 2xc + 4x2);
1 – a6 = 13 – (a2)3 =
(1 – a2)(1 + a2 + a4);
a3 + c6 = a3
+(c2)3 = (a + c2)(a2 - ac2 + c4);
27 + a3b3
= 33 + a3b3 =
(3 + ab)(9 - 3ab + a2b2);
p3x6 + 1 = (px2 + 1)(p2x4
- px2 + 1);
27m3 + n6
= (3m + n2)(9m2 - 3mn2 + n4);
a3c3 +27x3 = (ac + 3x)(a2c2 - 3acx + 9x2);
– c6 + 27x3
= (3x - c2)(9x2 3xc2 + c4);
a6c9 -
27x3 = (a2c3 - 3x)(a4c6
+ 3xa2c3 + 9x2).
а4 – b4 = (a–b)(a3+а2b+аb2 + b3);
а4 + b4 - не розкладається
на множники
а5– b5= (a–b)(a4+а3b + а2b2 + аb3 + b4);
а5 + b5= (a+b)( a4–а3b + а2b2 –аb3 + b4);
a2m + b2m - не розкладається на множники
аn – bn= (a–b)( an-1+аn-2b + аn-3b2 +… +а2bn-3 + аbn-2 + bn-1);
Якщо b =1, тоді
аn – 1= (a–1)( an-1+аn-2 + аn-3 +… +а2 + а + 1);
(a ± b)0 = 1;
(a ± b)1 = a ± b
Квадрат двочлена:
(a +
b)2
= a2 + 2ab
+ b2 – це квадрат суми двох чисел.
(a –
b)2
= a2 – 2ab
+ b2 – це квадрат різниці двох чисел.
Розглянемо
декілька вправ на використання цих формул:
4 + 4b + b2 = 22 + 2∙2b + b2 = (2 + b)2;
49 – 14b + b2 = 72 – 2∙7b + b2 = (7 – b)2;
64 + 16b + b2 = 82 + 2∙8b + b2 = (8 + b)2;
400 – 40b + b2 = 202 – 2∙20b + b2 = (20 – b)2;
4 + 12b + 9b2 = 22 + 2∙2∙3b + 32∙b2 = (2 + 3b)2.
Куб двочлена:
(a +
b)3
= a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 – це куб суми двох чисел;
(a – b)3 = a3 – 3a2b + 3ab2 – b3 – це куб суми або різниці двох чисел;
Розглянемо
декілька вправ на використання цих формул:
27 + 27b + 9b2 + b3
= 33
+ 3∙32b + 3∙3b2 + b3 = (3 + b)3;
1 + 3m + 3m2 + m3
= 13
+ 3∙12m + 3∙1∙m2 + m3 = (1+ m)3 ;
64 – 48c + 12c2 – c3
= 43
– 3∙42c + 3∙4c2 – c3 = (4 – c)3;
8 – 12n + 6n2 – n3
= 23
– 3∙22n + 3∙2n2 – n3 = (2 – n)3 .
Іноді стають у нагоді такі формули:
(a ± b)4 = a4 ± 4a3b +6a2b2
± 4ab2 + b4;
(a ± b)5 = a5 ± 5a4b +10a3b2 ±10a2b3 +5ab4 ± b5;
(a ± b)6= a6 ± 6a5b +15a4b2 ±20a3b3 +15a2b4
± 6ab5 +b6.
Для непарних n
аn + bn = (a+b)( an-1 - аn-2b + аn-3b2 -… + а2bn-3 - аbn-2 + bn-1);
Якщо b = 1, тоді
a2n+1 + 1= (a + 1)( an-1 - аn-2 - аn-3 +… +а2 - а + 1);
а3 + b3+ c3 - 3abc = (a + b + c)(a2 + b2 +c2
– аb – bc – ac);
(a + b + c)2 = a2 + b2 +c2
+ 2аb + 2bc + 2ac.
Немає коментарів:
Дописати коментар